6.11.06

suski (klo 19:24):

Silmäkulmat kutiavat

Collie-tytön silmänympärykset kutiavat, nyt vaiva on levinnyt myös oikeaan silmään. Kävimme vajaa kuukausi sitten lääkärissä, silmästä mitattiin kyynelnesteen eritys mutta neitonen ei kokeen mukaan kärsi kuivasilmäisyydestäkään. Saimme kotiinviemisinä kortisonivoidetta ja kotiruokintaohjeen. Ruu vastaanotti viikon kortisonivoidekuurin vasempaan silmään ja on syönyt nyt liki kuukauden tattari-kala-puuroa (rypsiöljyä ja vitamiineja). Ei merkittävää parannusta.

Karvattomat, vaaleanpunaiset renkaat silmän ympärillä ovat hyvin säännölliset, siistireunaiset, tosin punoittavat aika tavalla. Iho on melko ehjässä kunnossa vielä (ei rupia, ei haavaumia), mutta kutittaa välillä vimmatusti. Viimeisin muutos oli nukkumapaikkojen päivitys - sängyn päiväpeitto vaihtoon, uudet makuupatjat molemmille. Ruoka- ja vesikuppi vaihtuivat teräksisistä keraamisiin ihan kaiken varalta. Enempää allergisoivia tekijöitä en kertakaikkiaan enää keksi, muuten kuin huonepölyn mikä olisikin ikävä yllätys.

Ruu sai matokuurin muutama päivä sitten, 3 päivää Axiluria. Se on syönyt satunnaisesti metsästä löytämiään kasoja ja lumentulo varmisti ettei kasoja enää löydä ainakaan helposti. Ruu väsyi matokuurista melkoisesti, oksensikin, mutta kellertävästä (joskus limaisestakin) kakasta tuli varsin mallikelpoisen väristä! Pari päivää kuurin jälkeen se on riehakkaassa kunnossa. Illalla se kyllä menee aiemmin yöpuulle. Ehkä siksi kun mitään leluja ei ole tarjolla, ei puruluita. Harmillista - kyllä neitonen olisi nyt saatava pikimmiten kuntoon!

Kaiken lisäksi Ruu on laihtunut. Se painoi kesällä jo 20 kiloa, nyt enää reilun 17 kiloa. Tietysti jatkuva metsässä vapaana juokseminen laihduttaa, ja toisaalta tattarikaladieetti on taas hyvin vähäkalorinen. Toisaalta madot olisivat voineet myös tehdä osansa, se selviää jos paino lähtee nyt nousuun.

Viikon päästä menemme lonkka- ja kyynärkuviin, samalla pyysin tutkimaan tuota silmäkulma-asiaa tarkemmin. Epäilen että kesällä otettu raapenäyte oli liian varovainen ja vaiva liian alussa (todettiin negatiiviseksi), joten raapenäytteen voisi uusia. Oireet vastaavat niin kovin hyvin kuvausta sikaripunkista. Toisaalta myös muutamat ihosairaudet saattaisivat tulla lukuun, ainakin DLE tai dermatomyosiitti. Molemmissa oireita on kasvojen iholla ja molemmissa diagnoosi voidaan tehdä koepalasta. Ja molemmissa yleistynyt muoto on paljon vakavampi sairaus kuin paikallinen muoto...

No, ainakin Ruu on tavalliseen tapaansa reipas ja riehakas, iloinen collietyttö!