1.5.09

suski (klo 19:51):

Luonnetestissä

Ruu kävi luonnetestissä Tampereella 28.4.2009. Testi meni hienosti, parissa kohdassa hieman yllättävästi ja jännää oli. Vähiten ei jännittänyt paikka: pelastuskoirien rauniorata ja pelastuslaitoksen harjoitusalue. Paikka oli täynnä roinaa, palaneita autoja sun muuta. Pimeä huone oli valtava metallinen kontti jossa harjoitellaan savusukellusta, pistävän savun hajuinen paikka. Aurinkokin ehti mennä mailleen ennen kuin pääsimme vuoroon. Tuomareina toimivat Katri Leikola ja Irene Puputti.

Tässä arvostelu:
Toimintakyky: +1 kohtuullinen
Terävyys: +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu: +2 kohtuullinen
Hermorakenne: +1 hieman rauhaton
Temperamentti: +3 vilkas
Kovuus: +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma
Loppupisteet +157!

Luonnetestiä tuntemattomille testin yleinen esittely:
http://www.dogsports-online.com/lte/esittely.htm

Kelkkakoe meni heti kummallisesti, Ruu vain piehtaroi sorakasassa ja käänsi selkänsäkin kelkalle, mutta kun kelkka tuli lähemmäs, ampaisi suoraan sitä katsomaan. Tämähän voisi tarkoittaa suurta toimintakykyäkin, mutta pimeässä huoneessa Ruu tuomarin sanojen mukaisesti jumitti eteistilaan mistä sitten pienen avun kera hiippaili kyllä perille luokseni. Tämä taas viittaisi kehnompaan toimintakykyyn, joten tulos +1 on varmaan ihan oikein. Itsestäni on kyllä tuntunut että Ruun toimintakyky olisi siellä +2 puolellakin, se ei epäröi missään tekemisissään enkä koskaan ole sen nähnyt jumittavan kun jotain pitäisi tehdä. Mutta testisuoritus ratkaisee kun pisteitä annetaan :)

Puolustaminen oli upeaa. Ruu ei päästänyt ääntäkään, mutta tuomarikin sanoi arvostelussa että hienosti puolusti vartalolla. Ruu pysyi enimmäkseen minun ja hyökkääjän välissä, nousi takajaloilleenkin. Se pysyi kuitenkin hyvin hillittynä mikä onkin ihanne.

Kovuustestissä Ruu muisti auki räpsähtäneen sateenvarjon ja perään vierineen tynnyrin, mutta ei mitenkään pahalla vaan uteliaana kiersi katsomaan mistä oli kyse. Tynnyri tosin vähän epäilytti mutta aika nopeasti sitäkin tultiin haistelemaan. Collieista suurin osa onkin pehmeitä tai hieman pehmeitä, eli ne muistavat kokemansa asiat hyvin. Collieiden luonnetestituloksista vuosilta 1996-2001 laskettu jakauma on SCYn sivuilla: http://www.collieyhdistys.fi/tietoaluonne.htm#pktuloksia
Huomatkaa että Ruu sai jokaisesta kohdasta ns. collieiden suositeltavan tuloksen! Toimintakyky, taisteluhalu ja kovuus ovat collieille yleisiä ongelma-alueita kuten jakaumista näkee, tosin tulokset ovat tainneet pikkuisen parantua viime vuosina.

Muuten testissä ei tullut yllätyksiä. Yksin jätettynä puolustautumista ei ollut oikeastaan lainkaan, mutta toisaalta oli kiva että hyökkääjä lopetti ajoissa eikä koirasta tarvinnut kiskoa viimeistä reaktiota irti. Laukausvarmuus taas oli jo kotona kokeiltu ja hyväksi todettu.

Testi löytyy myös YouTubesta:
http://www.youtube.com/watch?v=XFD6Pna4eA8
Alusta puuttuu tuomarin kanssa leikkiminen ja kova tuuli estää äänten kuulumisen tehokkaasti. Mutta on siinä sentään kuva ;)
vaikkei välineissä ollut kehumista. Kiitos Hannelle kuvaamisesta ja paljain sormin hyisessä tuulessa sinnittelystä!